Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ Ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ Γ. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ.

Διαμαρτυρόμαστε για την άδικη, εκδικητική και καταχρηστική μη επαναπρόσληψη-απόλυση του συναδέλφου μας Γιώργου Παπαγιάννη από το φροντιστήριο «ΜΠΑΧΑΡΑΚΗΣ». Ο συνάδελφός μας εργαζόταν στο παράρτημα του φροντιστηρίου στον Εύοσμο από το 2007, για 4 συνεχή χρόνια με διαδοχικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Από την περσινή χρονιά και ενώ η αρχική συμφωνία του συνάδελφου μας Παπαγιάννη Γ. με τον εργοδότη ήταν για συνεργασία που θα κυμαίνονταν στις δώδεκα με δεκαπέντε ώρες εβδομαδιαίος αιφνιδιαστικά λίγες μέρες πριν την έναρξη των μαθημάτων του δόθηκαν μόλις τέσσερις ώρες, πράγμα που αντιστοιχεί σε 170 ευρώ μηνιαίος. Στην έντονη αντίδραση του συναδέλφου για την δυσμενή αυτή μεταχείριση του (που είχε να κάνει με την διεκδίκηση εφαρμογής της Συλλογικής Σύμβασης) υπήρξε η διαβεβαίωση του εργοδότη Μπαχαράκη Ιωάννη, ότι από την νέα χρονιά θα υπάρχει αποκατάσταση των ωρών. Κάτι τέτοιο όμως δεν συνέβη ποτέ.

Αρχές του Ιούνη 2011 υπήρχε προφορική δέσμευση της εργοδοσίας για επαναπρόσληψη, δέσμευση που επιβεβαιώθηκε και σε συνάντηση του εργοδότη με τον συνάδελφο στις 16/8. Όμως η εργοδοσία επέμενε για συνέχιση ολιγόωρη συνεργασία αδιαφορώντας για την οικονομική κατάσταση του συναδέλφου, που είναι πλέον πατέρας δυο ανήλικων παιδιών. Επιπλέον ιδιαίτερα προκλητικά η εργοδοσία προσπαθούσε να επιβάλει την μείωση των ωρών εργασίας στο συνάδελφο την στιγμή που λόγω των αυξημένων αναγκών που υπήρχαν είχε προχωρήσει σε συμφωνία συνεργασίας με άλλους τρεις τουλάχιστον συνάδελφους της ίδιας ειδικότητας πέραν των παλιών. Στη συνάντηση που είχε ο συνάδελφος με τον εργοδότη στις 16 Αύγουστου, αρνήθηκε άλλη μία φορά να συμβιβαστεί με την πρόταση για μείωση των ωρών εργασίας του και ανακοίνωσε στον εργοδότη ότι αν κάτι τέτοιο επαναληφθεί και φέτος θα καταφύγει στην επιθεώρηση εργασίας καταγγέλλοντας την βλαπτική μεταβολή που έχει υποστεί διεκδικώντας ταυτόχρονα και τις διαφορές δεδουλευμένων που του οφείλουν. Η εργοδοσία απείλησε τον συνάδελφο ότι αν κάνει κάτι τέτοιο θα κινηθεί νομικά εναντίον του και ότι έχει σοβαρές συνέπειες προτάσσοντας μάλιστα και για εκφοβισμό, ότι στο δυναμικό της επιχείρησης ανήκει και ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Θεσ/νίκης. Στην έντονη αντίδραση του εργοδότη, ο συνάδελφος, υπερασπιζόμενος τα δικαιώματά του, επισήμανε στον εργοδότη, την προστασία που του παρέχει ο νόμος λόγω τις συνδικαλιστικής του ιδιότητας και δράσης (ως μέλος του ΔΣ του ΣΜΕΘ) σε περίπτωση απόλυσης του. Η συνάντηση τελείωσε με την διαβεβαίωση του εργοδότη για επαναπρόσληψη του συναδέλφου χωρίς να υπάρχει τελικά δέσμευση για τον αριθμό των ωρών που θα απασχοληθεί. Το αποτέλεσμα ήταν λίγες μέρες πριν την έναρξη των μαθημάτων η εργοδοσία θέλοντας να περάσει το μήνυμα ότι δεν φοβάται ούτε τους νόμους ούτε κανένα, ανακοίνωσε τηλεφωνικά στον συνάδελφο Γιώργο Παπαγιάννη, ότι τελικά δεν θα του δοθεί ούτε μια ώρα.
Ως Σωματείο, εργαζόμενοι καθηγητές και άνθρωποι θεωρούμε την μη επαναπρόσληψη-απόλυση του συναδέλφου μας σαν μια τιμωρία επειδή ο συνάδελφος διεκδίκησε να ζει με αξιοπρέπεια και απαίτησε να εφαρμοστεί η Συλλογικής Σύμβασης δηλαδή να πληρώνεται κανονικά με βάση τις τριετίες του και να του καταβάλλονται κανονικά τα δώρα, και τα επιδόματα που δικαιούται.
Ως Σωματείο, εργαζόμενοι καθηγητές και άνθρωποι πιστεύουμε ότι κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να πετάγεται σαν σκουπίδι, κανένας δεν πρέπει να διώκεται επειδή ζητάει ή διεκδικεί τα αυτονόητα- τα νόμιμα.
Ως εργαζόμενοι καθηγητές ζητάμε να αμειβόμαστε τουλάχιστον με τα νόμιμα που μας διασφαλίζει η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του κλάδου μας, τόσο για τη δική μας επιβίωση όσο και για το καλύτερο συμφέρον των μαθητών μας. Ένας ικανοποιημένος καθηγητής είναι προφανώς πιο αποτελεσματικός και πιο αποδοτικός στο μάθημά του, από έναν που πρέπει συνεχώς να ζει στην επισφάλεια και να ανησυχεί διαρκώς για το μέλλον του.
Ως εργαζόμενοι που αγωνιζόμαστε, για να προστατέψουμε σήμερα τα στοιχειώδη δικαιώματά μας, ξέρουμε ότι έτσι προστατεύουμε και το μέλλον των δικών μας παιδιών αλλά και των μαθητών μας, οι οποίοι καλούνται πλέον να μπουν σε ένα «πανεπιστήμιο», το πτυχίο του οποίου δεν θα εξασφαλίζει τίποτα στην περιβόητη αγορά εργασίας. Οι σημερινοί μαθητές είναι οι αυριανοί εργαζόμενοι. Αν αφήσουμε τα δικαιώματά μας σήμερα να καταστρατηγηθούν, το μέλλον που θα αντικρίσουν αυτοί θα είναι πολύ χειρότερο.
Είμαστε άνθρωποί που μετά τις σπουδές μας ξεκινήσαμε την ζωή μας γεμάτοι όνειρα και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να τα καταστρέψει τσαλαπατώντας ταυτόχρονα την αξιοπρέπειά μας. Πιστεύουμε ότι ως καθηγητές έχουμε το καθήκον να διδάσκουμε στους μαθητές μας όχι μόνο το μάθημα που θα τους εξασφαλίσει μια θέση στο πανεπιστήμιο, αλλά κυρίως να τους διδάσκουμε τον αγώνα για την επιβίωση. Έχουμε καθήκον να τους μάθουμε να μη δέχονται παθητικά τις επιθέσεις που ετοιμάζονται γι’ αυτούς μέσου του Μνημονίου και της Τρόικα.
Σωματείο Μισθωτών Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης

Εργαζόμενων εκπαιδευτικών/εκπαιδευτών-τριών σε: Φροντιστήρια κάθε είδους (Μ.Ε., Ξ.Γ., ΑΣΕΠ, κλπ), Ιδιωτικά ΙΕΚ, ΚΕΚ, ΚΕΣ, ΕΕΣ, Ιδιωτικές και δημοτικών επιχειρήσεων σχολές χορού, μουσικής, γυμναστήρια, ωδεία, Ιδιωτικούς  και δημοτικών επιχειρήσεων παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς.
*: Αριστοτέλους 32, 4ος όροφος,1ο γραφείο, στο ΕΚΘ
Εγγραφές-ενημερώσεις: Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή,11πμ-1μμ.
(:  2310-265 730,  e-mail: somiekth@gmail.com  , ιστοσελίδα:  www.smeth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου